About the author : santi

Un bon cafè expresso és un dels grans plaers de la vida. No hi ha res com aquell moment de pau quan estàs esmorzant i gaudeixes de l’aroma del cafè mentre mires l’infinit i et replantejes si realment val la pena matinar per diners. O almenys això ens passa a nosaltres. La qüestió és que un bon cafè et permet encarar el dia amb energia i despert, però no sempre ens surt un cafè bo a casa.

El cafè olora a cel acabat de moldre

Què és el cafè expresso?
Comencem pel principi. El cafè expresso és un tipus de cafè que conté més quantitat de cafeïna per volum que la majoria dels cafès, per això es serveix en tasses petites. No és que tingui més cafeïna que la resta, sinó que està concentrada en un líquid menor.

L’exprés té 150 mil·ligrams de cafeïna, mentre que altres tenen fins a 200 mil·ligrams, la qüestió és que mentre que altres cafès són de 150 mil·lilitres com el cappuccino, l’exprés només en té 60 mil·lilitres.

Aquest cafè sorgeix a Itàlia, en un moment on es produeix una alta demanda de cafès a bars, hotels i restaurants. Com que aquests no donaven prou per fer tots els cafès demandats, van començar a servir-los sols i en petites tasses per poder anar més ràpids, d’aquí va començar la febre de l’exprés.

Passos per a fer un bon cafè
Tot i la varietat de cafès que existeixen, l’espresso és considerat el rei, perquè és la millor forma de preparar-lo i el que prefereixen la majoria dels consumidors. També és la base de molts dels cafès més demanats al món. Per això, és fonamental saber com preparar-ho bé.

El que és essencial és comptar amb un bon cafè. No ho compres mòlt, ja que una part vital en la preparació d’un bon cafè és a la mòlta. Podries perdre aroma i sabor, i això afectarà la qualitat final del producte. Aquests són els passos que cal seguir per iniciar el procés.

  • Mol el cafè al moment de preparar la tassa. És important tenir especial cura en moldre’l, ja que d’això en dependrà el resultat final. Segons els experts, el punt de mòlt adequat és quan en 25 segons cauen 25 mil·lilitres de cafè a la tassa. Fes servir un molinet de cafè professional per a uns resultats òptims, però assegura’t de tenir el molí sempre ben ajustat.
  • Després d’això, el següent és preparar la màquina. El filtre ha d’estar net, la temperatura ha d’estar a 90 graus i la pressió a 8,5 bars.
  • Utilitza entre 7 i 8 grams de cafè mòlt, que ha d’estar ben premsat.
  • Després del premsatge, has de col·locar el cafè mòlt a la màquina perquè l’aigua passi a través seu durant 25 segons amb una pressió triada.
  • Si és amb llet, no l’has d’escalfar a més de 65 °C.
  • És recomanable utilitzar tasses còniques perquè afavoreixen la cremositat del cafè.

Si tens en compte aquestes recomanacions podràs preparar un cafè excel·lent en el teu negoci. No obstant això, també has de parar esment per no cometre els errors més comuns que solen ser no netejar la màquina entre la preparació d’una tassa i una altra, moldre més cafè del que es necessita i no controlar bé el punt de mòlt.

Recorda que la clau per fer un bon cafè també és a la màquina. Has de triar una de tipus industrial i professional que t’ofereixi totes les prestacions necessàries per fer un cafè excel·lent.

Trucs bàsics i fàcils per fer cafè al teu negoci d’hostaleria
Si comptes amb un bar o restaurant, o gairebé qualsevol local on serveixis menjars estem segurs que et demanaran cafè en acabar. És molt típic que a Espanya fer la sobretaula d’un agradable menjar prenent un bon cafè. No obstant això, són pocs els llocs on es cuidi això realment i considerem de vital importància que tinguis molt present que el cafè és el final del menjar i el darrer sabor que experimentaran els teus clients. Un cafè dolent pot fer malbé amb un estupenda menjar. Per això t’exposarem alguns trucs per fer un bon cafè i que els teus clients se’n vagin amb un bon sabor de boca.

El primer que cal saber és que has d’adquirir una cafetera industrial per diversos motius. El primer és que en aquest tipus de cafeteres pots realitzar diversos cafès alhora que et permetrà estalviar temps i esforç en el cas que la teva demanda sigui alta. Si oferiu esmorzars segurament la cafetera estarà en ús constant així que depenent d’aquesta hauràs de determinar si comprar una cafetera d’un, dos o més grups. També és convenient que et facis amb un bon molí de cafè per moldre el gra a l’instant. A continuació et donem uns quants consells:

1. Fes servir cafè natural 100%.
El cafè natural és el de més qualitat i el que millor resultat dóna per fer un bon cafè. Hi ha encara força tradició a Espanya d’usar cafès torrefactes, que són més barats però la diferència de preu no justifica la pèrdua de qualitat al cafè. A més, necessitem aproximadament uns 7 grams de cafè per fer un bon cafè. Per tant, per cada quilo de cafè podem fer al voltant de 140 cafès. Entenem que es pot assumir perfectament la diferència de 1 o 2€ que hi ha de diferència entre un cafè natural de bona qualitat i un torrefacte de mala qualitat. Si és possible a més, farem servir cafès de la varietat aràbica si és possible. També podem fer servir alguna barreja amb cafè robusta però si podem evitar-ho millor que millor.

2. Mol el cafè tu mateix
L’ideal és moldre el cafè just abans de preparar-lo. Per això compra el cafè en gra i utilitza un molí de cafè industrial per moldre’l a l’instant. Sempre assegura’t que el molí estigui en perfectes condicions, va netejar al final de la jornada retirant els olis que pugui deixar el cafè i retira dels queixals les restes de cafè mòlt. Mai afegides a la tremuja del molí cafè ja mòlt que s’hagi vessat per accident ja que pot danyar les maduixes. Aquestes és aconsellable substituir-les quan s’hagin consumit uns 500 kg de cafè. Si molem el nostre cafè en gra amb uns queixals desgastats podem cremar el cafè en haver de moldre massa.

3. Aprèn la tècnica de crear crema de llet
És tot un art i requereix de pràctica i de certs aspectes que cal tenir en compte. Et deixem un vídeo perquè aprenguis la tècnica de la millor manera possible. Recorda que és important que aprenguis la temperatura òptima en què la llet s’ha de “cremar”, fes servir un termòmetre de barista les primeres vegades fins que tu mateix sàpigues apreciar amb el tacte quina és la temperatura correcta (que és d’uns 60 graus). Si ho fas correctament podràs fer servir aquesta tècnica fins i tot per fer petits dissenys al cafè, donant un toc refinat i amb classe al teu cafè.

4. Depura l’aigua
No facis servir directament l’aigua de la xarxa per fer els cafès, la calç és un element que dóna força gust a l’aigua i òbviament al cafè. Per tant com menys calç porti l’aigua de la teva cafetera molt millor. Si aquest motiu no és suficient perquè usis aigua descalcificada, et direm que com més dura és l’aigua de la xarxa, menys durarà la cafetera ja que la calç les deteriora molt. Si no teniu general per a tota l’aigua del vostre local, podeu optar per col·locar un descalcificador individual per a la cafetera.

Desde Ca La Teresa esperem que us hagin sigut útils aquests consells i que els pogueu aplicar en el vostre dia a dia. Per a qualsevol dubte podeu deixar-nos un comentari i el resoldrem sense cap inconvenient.